In Januari en Februari zijn de Open dagen. Open dagen zijn dagen waar de middelbare scholen hun school laat zien. Het is een belangrijke stap voor groep 8, want dan bepaal je naar welke school je misschien gaat.

HOEVEEL SCHOLEN JE MOET BEZOEKEN

Nou, dat ligt er aan hoe hoog je advies is. Als je vmbo-kader hebt dan moet je maar 4 scholen bekijken, maar als je havo of vwo hebt dan moet je meer dan 12 scholen bekijken. Dat is een hele klus, voor je ouders en jij.

WAAR MOET JE OP LETTEN:

-Voelt de sfeer goed?  -Is het gebouw leuk? -Zijn er leuke leraren?  -Is de route naar school goed?  -Is het een Ipad school/tweetalig onderwijs (tto) school ? -Zijn de leerlingen aardig tegen jou?- Kan je op je eigen niveau werken?

WAT VOOR LIJSTJE

Je krijgt een lijst met scholen, uit die scholen ga je weer kiezen. Dan ga je naar de open dagen. Je krijgt de school voor het eerst te zien. Je zet hem op je lijstje en je geeft hem een cijfer van wat je vond. Is het een heel hoog cijfer dan staat hij boven aan op je lijst .

LOTING & MATCHING

Nu komt het stomme gedeelte. Je krijgt een lot nummer, dus je hoort het als je wordt in geloot. Er is een kans dat je niet op je eerste keuze word geplaatst. Soms kom je wel in je top 10 of erger; je bent overal uitgeloot.